Issäkerhet i Gullvik!

Publicerad den 23 mars 2018

Issäkerhetens dag på lördag!

Tid: Lördag 24 mars kl 11-14
Plats:Gullviks havsbad

Issäkerhetes dag arrangeras i syfte att sprida kunskap kring säkerhet på is. Att det varit en kall vinter innebär inte att det är riskfritt att vistas och färdas på isarna. Men det finns några enkla principer, tips och råd för att du ska kunna känna dig trygg och ha fantastiska stunder ute på havs- eller sjöis. Så varför inte ta tillfället i akt och få mer kunskap om isens möjligheter och risker?

Bilder från Örnsköldsviks kommun, Scandinav bildbyrå och Friluftsfrämjandet

Aktiviteter:

Friluftsfrämjandet visar säkerhetsutrustning för skridskoåkare och lånar ut långfärdsskridskor.

Räddningstjänsten informerar om hur de arbetar med islivräddning.

Nolaskogs skoterklubb informerar om klubben, vikten av att hålla sig till skoterleder och vad man bör tänka på när man är ute och kör på isar. Det kommer även att finnas möjlighet att prova att åka skoter en mindre sträcka.

Sjöräddningssällskapet i Örnsköldsvik informerar om sin verksamhet och visar bland annat upp hur hjärtstartare fungerar samt att du får prova på och kasta livlina.

Alfredshem-Sundåsens scoutkår säljer grillade hamburgare och dryck.

Kultur- och fritidsavdelningen samordnar evenemanget och ordnar med bland annat plogad isbana och skidspår.

Prova på att bada isvak och få ett minne för livet! Bengt Nordström är utbildad instruktör i islivräddning och håller i aktiviteten prova på isvak. Syftet är att uppleva iskallt vatten i en vak och ta sig upp under säkra förhållanden. Du väljer själv utrustning, till exempel flytväst, flytoverall, täckkläder eller friluftskläder i allmänhet. Oavsett val får du möjligheten att testa isdubbar i en skarp situation.

Prova på isvak sker varje halvtimma från 11:30 och framåt. Vi går igenom övningen och hur man använder isdubbarna innan. Vid vaken säkras du med en lina. Väl uppe ur vaken igen får du en filt om dig och återvänder till värmen inomhus. Ta med ombyte och handduk.

Grillplatser finns!

VÄLKOMNA !

Örnsköldsviks kommun är med i ett projekt kring issäkerhet och bildandet av ett nationellt issäkerhetsråd, tillsammans med Stockholms stad och en rad organisationer, för att verka för tryggare vistelse på isar, öka kunskapen om is och dess möjligheter hos allmänheten och hålla nere antalet isolyckor.